Afyonkarahisar'da üniversite tarafından geliştirilerek
maddi destek sağlanan projeyle Türkiye'de sayıları 85 bine kadar düşen manda
neslinin korunması, et ve süt veriminin artırılması hedefleniyor.
Mustafa Güngör - Serdar Yılmaz - Afyonkarahisar'da üniversite tarafından geliştirilerek maddi
destek sağlanan projeyle Türkiye'de sayıları 85 bine kadar
düşen manda neslinin korunması, et ve süt veriminin artırılması hedefleniyor.
Türkiye'de sulak alanların azalması, meraların
tarım ve sanayi arazilerine dönüşmesi gibi nedenler, sığır alt familyasından
manda türünün sayısının hızla azalmasına yol açtı. 1982 yılında 1 milyon olan
manda sayısının, 2010'daki sayımda 85 bine kadar düştüğü belirlendi.
Söz konusu tespitler doğrultusunda manda
yetiştiriciliğinin teşviki için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca
teşvik paketi oluşturuldu. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi
de manda yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla proje
geliştirdi.
Türün sürdürülebilirliğini sağlamak için Türkiye'nin 4 bölgesinden toplanan 173 baş manda, fakültenin
Afyonkarahisar-Konya yolundaki çiftliğinde toplanarak yetiştiriciliğine
başlandı. Hayvanların sayısal artışı yanında ürün verimi ve kalitesini
artırmaya yönelik tesis projesi de hazırlandı.
-Sucuğa manda Eti, kaymağa manda sütü lezzet
veriyor-
Projenin koordinatörlüğünü yürüten AKÜ Veteriner
Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, AA muhabirine,
"Modern Manda Yetiştiricilik Sistemi" projesi kapsamında kurulacak
tesisin, Türkiye'de manda yetiştiriciliğinde örnek bir tesis olacağını ve
bu tesislerde gerçekleştirilecek bilimsel araştırmalarla manda
yetiştiriciliğine katkıda bulunulacağını söyledi.
Yurt içi ve dışında birçok manda yetiştiriciliği
tesisinde yaptıkları araştırmalara göre projeyi geliştirdiklerini belirten Doç.
Dr. Kandır, şöyle devam etti:
"Modern Manda Yetiştiricilik Sistemi, halen manda
yetiştiriciliğinin sürdüğü fakültemizin 1800 dekar araziye sahip çiftliğinde
kurulacak. Hedefimiz; modern ve hayvan refahına uygun tesiste, sahip olduğumuz
gen havuzuyla kaliteli damızlık manda yetiştiriciliği yapmak, mandalardaki
verim miktar ve kalitesinde artışı sağlamak, bölgedeki manda yetiştiricilerine
örnek olup bilinçli yetiştiriciliğe teşvik etmek.
Zafer Kalkınma Ajansı'na başvurarak destek istediğimiz
proje incelendi ve 100 üzerinden 86,5 gibi yüksek bir puanla desteklenmeye hak
kazandı. AKÜ Rektörlüğü ile Zafer Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokol
gereği 1 milyon 275 bin lira maliyet bedeli olan projeye yüzde 50 hibe desteği
verildi. 18 ayda tamamlanacak projeyle manda yetiştiriciliğinde örnek tesisler
kurarak ses getireceğimizi düşünüyoruz."
Doç. Dr. Kandır, Afyonkarahisar'ın meşhur ürünlerinden
sucuğa manda etinin, kaymağa da manda sütünün lezzet verdiğini dile getirerek,
manda etinde kolesterol düzeyi ve yağ oranının çok düşük, manda sütünde ise
yağ, protein, besin oranının diğer çiftlik hayvanlarına göre yüksek olduğunu
anlattı.
Hastalıklara karşı çok dirençli olan mandalarda ilaç
kullanımına gerek kalmadığını ve bundan dolayı ürünlerinin saf ve doğal
olduğunu bildiren Doç. Dr. Kandır, "Son yıllarda doğal ürünlere ilginin
artmasıyla yakın gelecekte manda ürünleri de en çok aranan besinler arasında
yer alacak" diye konuştu.
Yayıncı: Mürsel Çetin - AFYONKARAHİSAR
Kaynak: Anadolu Ajansı
Hiç yorum yok: