DHA-Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu
(TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, The Ritz Carlton Otel'de basın toplantısı
düzenleyerek, ramazan öncesinde dünya ve Türkiye’de gıda piyasaları ve
fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Her ramazanda gıda ürünlerine
zam konusunun gündeme getirildiğini belirten Kopuz, global ölçekte hammadde
fiyatlarında yaşanan önemli ölçüdeki artışa karşın sanayici olarak gıda ve içecek
ürünlerine zam yapmadıklarını, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin
vermeyeceklerini vurguladı. 
Gıda fiyatları hakkında bilgi veren Kopuz, "Elimizde
TÜİK’in verileri var. Ana harcama grupları itibariyle Haziran ayında bir ay
önceye göre en önemli düşüş yüzde 3,42 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde
gerçekleşmiş. Bir önceki aya göre tereyağı yüzde 1,22, tavuk eti yüzde 1,65,
sofralarımızın en önemli gıdalarından süt yüzde 1,77 oranı ile fiyatları
ucuzlayan gıda ürünleri arasında. Domates, taze fasulye, patlıcan, kabak ve
patates gibi ürünlerin fiyatlarındaki düşüş biraz daha fazla. Bu ürünlerin
fiyatlarındaki düşüş oranı yüzde 8 ila yüzde 47 arasında değişiyor. Bunlara
pirinç, kırmızı mercimek, bulgur gibi kuru gıda ürünlerini de ekleyebiliriz.
Kırmızı ette ise piyasa bir dengeye kavuştu ve temininde bir sorun yok. Bu
oranların temmuz ve ağustos aylarında çok fazla değişeceğini tahmin etmiyoruz.
Mevsimsel etkiler nedeniyle bir miktar daha ucuzlama görülebilir. Çünkü kış
mevsimi tarımsal ürünlerimiz açısından çok uygun şartlarda geçti. Yani
vatandaşımızın yaklaşan Ramazan ayında pek çok gıda ürününü geçen yılın
altındaki fiyatlarla satın alacağını memnuniyetle söyleyebiliriz" diye
konuştu. 
AÇIKTA
SATILAN ÜRÜNLERİ ALMAYIN
Ramazan öncesi vatandaşları uyaran Kopuz, "Halkımız
daha ucuz olduğu gerekçesi ile açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan
ürünleri satın almasınlar. Kayıt dışı ve sağlıksız üretim halk sağlığını tehdit
etmektedir. Gıda güvenliğini tehdit eden bu durumun önüne ancak
tüketicilerimizin bilinçli tercihler yapmaları vasıtasıyla geçebiliriz. Bu
nedenle halkımızın ambalajlı, gıda güvenliği kriterleriyle üretilmiş ve Tarım
ve Köyişleri Bakanlığı’na kayıtlı ve onay almış işletmelerin gıdalarını tercih
etmeleri, hem kayıt dışının önlenmesi hem de halk sağlığının korunması
açısından önem arz etmektedir. Bu noktadan hareketle, bu mübarek ayda kumanya
hazırlatarak yardım yapan hayırseverlerimize de hazırlattıkları kumanyalarda
yer alacak ürünlerin Bakanlık Onaylı veya Kayıtlı işletmelerin ürünlerinden
oluşturmalarını önemle rica ediyorum" diye konuştu. 
Sorular üzerine Kopuz, "Belki bakliyatta, o da
sadece kuru fasulye ve nohutta bir miktar artışı olabilir" diye cevap
verdi. 
 

Hiç yorum yok: