ADANA (CİHAN)- Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oana Çorat, önemli bir
yağ bitkisi olan kanola hasadının tamamlandığını, ürünün kilosunun 1 lira 10
kuruştan alıcı bulduğunu belirterek söyledi. 
    Üreticilere bu ürünün ekimini önerdiklerini belirten
Çorat, "Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetişebilen kanola yüzde 40-45
yağ oranı ile önemli ve sağlıklı bir yağ bitkisidir. Bu nedenle ekiminin
yaygınlaşması ülkemizin bitkisel yağ açığının giderilmesine de önemli katkı
sunacak.” dedi.
Çorat, yörede hasadı tamamlanan kanolanın kilosunun 1 lira 10 kuruştan alıcı
bulduğunu bildirdi.
Kanolanın üreticiye ekonomik getirisini buğday ile karşılaştırma yaparak
açıklayan Çorat, “Buğdaydan sonra ikici ürün ekimi iki hafta gibi bir süre
gecikiyor. Oysa önce kanola ardından yine yağ bitkisi olan soya ekimi iyi bir
münavebedir. Yani, iki hafta gibi bir sürede buğday hasat edilinceye kadar soya
çoktan ekilmiş oluyor.” diye konuştu.
Kanoladan sonra soya ekmekle hem toprağın boş bırakılmadığını hem de ekstra
verim elde edildiğini anlatan Çorat, şunları kaydetti: “Soyada her bir günlük
erken ekim dönüm başına artı 10 kilo ekstra verim demektir. Yani 10 gün
öncesinden ekildiğini hesap edersek bu aşağı yukarı 100 kilo yapıyor. Buğdayın
ardından ekilecek ikinci ürün soyanın verimi takriben 250–300 kilo iken,
kanolanın arkasına ektiğimiz soyadan dönüme 400 kilogramın üzerinde verim
alabiliyoruz.’’
BUĞDAYIN CAZİBESİ KALMADI
Oana Çorat, Çukurova’da artık buğday ekiminin çok büyük bir cazibesi
kalamadığını savunarak, şöyle devam etti: "Kanolanın masrafı aşağı yukarı
buğdayla aynı diyebiliriz. Ancak, parasal getirisi buğdaydan daha fazla. Bir
dönüm buğday tarlasından bu yılki ortalama verim 500 kilo oldu. Buğdayın kilosu
ise 65 kuruştan satılıyor. Bir dönüm kanola ise dönüme minimum 300 kilo
veriyor. Onun fiyatı da aşağı yukarı 1 lira 10 kuruş ile 1 lira 20 kuruş
arasında. Ama burada çok önemli bir husus var; kanolanın destekleme primi
kiloda 40 Kuruş. Buğdayın primi ise 5 kuruş. Bu nedenle çiftçilere buğday
yerine kanolayı öneriyoruz. Fiyat avantajının yanı sıra, buğday saçak köklü bir
bitki, kanola ise dik köklüdür. Dolayısıyla tarlaya bir münavebe getiriyor.
Çünkü bizim buradaki çiftçimiz zaten hep mısır ekip duruyor, o da saçak
köklüdür.’’ Oana Çorat, Bioyakıt Kanunu ile de kanolanın öneminin daha iyi
anlaşılacağını belirterek, ‘’Kanola biodizele en uygun bitki. Bu nedenle kanola
ekmek hem üreticinin hem de ülke ekonomisinin lehine olacak’’ dedi.
Üretiiyi kanola ekimini teşvikte sanayicilere de görev düştüğünü vurgulayan Oana
Çorat, "Sanayicilerimiz aynı fiyata dışardan kanola ithal etmek yerine
üreticinin ürününü sözleşmeli ekimle satın alırsa hem ülke ekonomisi kazanır
hem de sanayici daha kaliteli kanola satın almış olur. Hatta, sanayicilerimiz
üreticiye istediği tür kanolanın tohumunu da verebilir.” dedi.
Çorat, kanolanın sağlıklı beslenme için de önemli bir bitki olduğunun uzmanlar
tarafından vurgulandığını sözlerine ekledi.
CİHAN
 
