Konya'nın
merkez Meram İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, birçok hastalığa şifa
olması, yeni istihdam alanlarının oluşması ve ciddi anlamda kazanç kapısı
olacak olması bakımından Karabuğday için 'Altın yumurtlayan bir tavuk'
yakıştırması...
     Konya'nın merkez Meram İlçe Ziraat Odası Başkanı
Ali Ataiyibiner, birçok hastalığa şifa olması, yeni istihdam alanlarının
oluşması ve ciddi anlamda kazanç kapısı olacak olması bakımından Karabuğday
için 'Altın yumurtlayan bir tavuk' yakıştırması yaptı.
Meram Ziraat Odası
Başkanı Ali Ataiyibiner, çölyak, kanser ve birçok hastalığa şifa kaynağı olacak
olan Karabuğday'ın önümüzdeki dönemde 100 bin metre kare alana ekiminin
yapılacağını ifade etti. Ataiyibiner, "Birçok hastalığa şifa olması, yeni
istihdam alanlarının oluşması ve ciddi anlamda kazanç kapısı olacak olması
bakımından Karabuğday altın yumurtlayan bir tavuk" dedi.
Çölyak hastaları
için, 'Glüten' adlı protein maddesi bulunmayan karabuğday üretimi için Meram Ziraat Odası harekete
geçtiğini belirten Ataiyibiner, "100 bin metre kare alanda ekimi yapılacak
Karabuğday ürünü için çalışmalar devam ediyor. Eğitim ve tanıtım projesi Mevlana Kalkınma Ajansı
tarafından finanse edilen; Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma
Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi, Meram Ziraat
Odası, Konya Arıcılar
Birliği, Konya Ticaret
Borsası ve İl Özel İdaresinin ortaklaşa gerçekleştirdiği Karabuğdayla Sağlıklı
Yaşam Projesi 2013 yılında hayata geçirilecek" diye konuştu. Projenin
ayrıntıları hakkında bilgi veren Meram Ziraat
Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, "Karabuğday deyim yerindeyse altın
yumurtlayan bir tavuk. Önemli olan bu ürünü en iyi şekilde değerlendirmek için
koordineli bir şekilde çalışılması gerekir. Bu anlamda Karabuğday üretiminin
yapıldığı ve dünyada 4. sırada yer alan Kazakistan'a geçtiğimiz ay 6 kişilik bir heyetle gittik. Burada
tarla bazında ve araştırma enstitüsünde incelemelerde bulunduk. Karabuğdayın
ekiminden işlenmesine kadar gerekli bütün teknik konular hakkında detaylı
olarak bilgi sahibi olduk. İnşallah tohum üretimi ve deneme üretiminde başarı
elde edilen Karabuğday Konya ve Türkiye'nin yeni bir alternatif ürünü olacak"
şeklinde konuştu.
100 BİN
METREKARE ALANDA EKİM YAPILACAK
Karabuğday üretimiyle
birlikte Konya sanayisi
ve yan sanayi ürünleri açısından önemli bir istihdam kaynağı olacağının altını
çizen Ataiyibiner, "Türkiye genelinde
ciddi anlamda çölyak hastaları mevcut. Bu hastalar glüten içermediği için
Karabuğday ile elde edilen ekmek, makarna ve unlu mamullerinden tüketmek
zorunda. Ancak yurt dışından ithal edildiği için karabuğday unundan elde edilen
ürünlerin birim fiyatları 8 TL den başlayıp 30 TL'ye kadar çıkmaktadır. Bütün
bu sıkıntıların giderilmesi noktasında 2013 yılında rakımı yüksek, nemli
alanlarda 100 dekar yani 100 bin metre kare alanda ekim yapılacak. Üretiminin
gerçekleşmesiyle birlikte sanayi ve un mamulleri alanında önemli bir istihdam
söz konusu olacak. Ülkemize ve Konya'mıza
ciddi anlamda girdi sağlanacak. Çiftçilerimize gerekli eğitim seminerleri
verildi. ve çiftçilerimizin de ciddi anlamda talebi söz konusu" dedi.
Karabuğdayın
alternatif ikinci bir ürün olarak da değerlendirilebileceğini kaydeden
Ataiyibiner, "Üç aylık bir zamanda ürün yetişebiliyor. Karabuğday, diğer
buğday çeşitlerinin aksine Çiçekli ve
ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılar içinde önemli bir umut kapısı haline
gelecek. Ayrıca çölyak hastalığı yanında, bitkinin yeşil kısmı, sap ve
yapraklarında rutin maddesinin bulunmasından dolayı kalp damar hastalıkları ve
kanser tedavisinde kullanılan önemli bir tıbbi bitkidir" diye konuştu.
 Kaynak: www.haberler.com  - İhlas Haber Ajansı 
 

Hiç yorum yok: