Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü,
fındık üreticilerini fındıkta aflatoksin oluşumu hususunda uyardı.
Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık üreticilerini
fındıkta aflatoksin oluşumu hususunda uyardı.
Müdürlükten
yapılan yazılı açıklamada, fındığın önemli problemlerinden birisinin de üründe
aflatoksin oluşumu olduğu belirtildi. Aflatoksinlerin kuvvetli zehir ve
kanserojen etkiye sahip maddeler olduğuna işaret edilen açıklamada, üreticiler
aflatoksinlere klarşı uyarıldı. Açıklamada, "İnsanlarda karaciğer
kanserine ve gen yapısında değişikliklere yol açan aflatoksin, vüdudun hormonal
dengesini bozmakta, bağışıklık sistemini zayıflatmakta, kısırlığa ve sakat
doğumlara neden olmaktadır. Yine, vücudun gıdalardan faydalanma oranını
azaltarak ve kemikleri zayıflatıyor." denildi. Fındıkta aflatoksin
oluşumunu önlemek için budama, gübreleme ve zirai mücadele yapmak gerektiği
vurgulanan açıklamada, aflatoksin oluşumunun önlenmesinde hasat ve harmanda
dikkat edilecek hususlar hakkında da bilgiler verildi.
Açıklamada, şöyle
denildi: "Fındık mutlaka resmi olarak ilan edilen tarihlerden önce
toplanmamalı, hasat olgunluğuna ulaştıktan sonra toplanmalıdır. Hasat sırasında
çeşitler birbirine karıştırılmamalı, erkenci ve geççi çeşitler ayrı ayrı hasat
edilmelidir. Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalıdır. Toplanan zuruflu
fındıklar, çuvalda kızışmaya meydan vermeden en kısa zamanda harmana
boşaltılmalıdır. Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine fındık zurufu
dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı, 10 cm  den kalın serilmemeli ve sık sık
karıştırılmalıdır. Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak
kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri
kapalı tutulmamalıdır. Ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı
maddeden iyi ayıran sağlam patoz kullanılmalıdır. Patozlanan fındık derhal kuru
harmana serilmeli, dane fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak iyice kuruması
sağlanmalıdır. Kuruyan fındık vantilatörle ve elle seçilerek, içindeki boş,
kırık, çürük fındıklar ve zuruf kalıntıları ayıklanmalıdır. Kuruyan iç fındığın
nem oranı yüzde 5 den fazla olmamalıdır. Kurumuş fındıkları sıcak halde
çuvallama işlemi yapılmamalıdır. Çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde
yapılmalıdır. Kuruyan fındıklar havalanmayı sağlayan jüt gibi çuvallarda zemini
tahta olan bir depoda yüksek yığınlar oluşturmadan muhafaza edilmelidir.
Çuvallanan fındıklar satışa sunulmayacaksa depolama yerleri için ambar
zararlılarına karşı önlem alınmalıdır."
Kaynak:
Cihan Haber Ajansı
 

Hiç yorum yok: