Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, buğday ekiminde geleneksel ekimlerde su kesmesi zararından dolayı yüzde 50'nin üzerinde verim düşüklüğü yaşanırken sırta ekimlerde bu zararın oluşmadığını belirtti.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Söke ve Ovaeymir Ovalarında 'Sırta Ekim Demonstrasyonu' sonuçlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, demonstrasyon sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Söke'de Kurulan Sırta Ekim Buğday Demonstrasyonu sonuçları hakkında bilgiler veren Köksal, "Sırta ekim demonstrasyonu çiftçi Alihan Yavaş'a ait 50 dekar tarlada 05. Aralık 2011 tarihinde ekilmiştir. Demonstrasyonda çiftçinin diğer tarlalarında kullandığı Negev buğday çeşidi kullanılmış, 20 kg/da 20x20 kompoze gübre ekimle beraber, 15 kg/da Üre kardeşlenme döneminde ve 20 kg/da %33'lük AN çiçeklenme öncesi verilmiştir. Pas ve külleme gibi yaprak hastalıkları için iki defa ilaçlama yapılmıştır. Sırta ekilen buğday tarlası ile aynı çiftçinin 15 Kasım 2011 tarihinde ekilen ve sırta ekim tarlası ile aynı verim potansiyeline sahip diğer tarlalar kıyaslanmıştır. Tüm tarlalara aynı uygulamalar yapılmasına rağmen sırta ekimden 720 kilogram verim alırken geleneksel ekim yöntemiyle ekilen ancak drenaj sorunu olmayan tarladan 750 kilogram verim alınmıştır. Drenaj sorunu olan ve su kesmesine maruz kalmış tarlada ise 500 kilogram civarında verim alınmıştır. Sırta ekimden elde edilen buğdayların hektolitre ağırlığı 81 kilogram olurken geleneksel ekim yapılan buğdayların hektolitre ağırlığı 77-78 kilogram olmuştur. Sırta ekimin yüzde gluten değeri geleneksel ekimlere göre 1-2 puan yüksek olmuştur" dedi.
Ovaeymir Beldesinde Kurulan Sırta Ekim Buğday Demonstrasyonu sonuçlarına da değinen Köksal, "Sırta ekim demonstrasyonu çiftçi Yüksel Boy'a ait 18 dekar tarlada 01 Aralık 2011 tarihinde ekilmiştir. Demonstrasyonda çiftçinin diğer tarlalarında kullandığı Negev buğday çeşidi kullanılmış, 20 kg/da DAP gübresi ekimle beraber, kardeşlenme ve başaklanma döneminde 25 kg/da %33'lük AN gübresi verilmiştir. Pas ve külleme gibi yaprak hastalıkları için bir ilaçlama için bir ilaçlama yapılmıştır. Sırta ekilen buğday tarlası ile aynı çiftçinin aynı verim potansiyeline sahip diğer bir tarlası kıyaslanmış ve sırta ekimden 758 kilogram verim alırken geleneksel ekimden 730 kilogram verim alınmıştır. Sırta ekim tarlasının hemen yanında bulunan komşu tarladan ise 600 kilogram civarında verim alınmıştır" diye konuştu.
Demonstrasyon çalışmalarının sonuçlarında oldukça başarılı sonuçlar elde edildiğini vurgulayan Köksal, şunları söyledi: "Aşırı yağışlı yıllarda geleneksel ekimlerde su kesmesi zararından dolayı yüzde 50'nin üzerinde verim düşüklüğü yaşanırken sırta ekimlerde bu zararın oluşmadığı görülmektedir. Ege bölgesinde sık sık aşırı yağışlı sezon yaşandığı düşünüldüğünde sırta ekim buğday daha garantili olmaktadır. Ayrıca her iki çiftçinin tarlasında mevcut sırtlar üzerine toprak işleme yapmadan ikinci ürün pamuk ekilmiş ve fevkalade çıkış sağlanmıştır"(AA)
2011 yılında yağlı
tohum ve türevleri ithalatına 3.1 milyar dolar ödendi. Bu alanda potansiyel
olmasına rağmen kullanılamıyor. Çalışmalarımız bu potansiyeli üretime çevirecek. Burada verilen teşviklerin de büyük önemi var. Bugün kanola için 40 kuruş destek veriliyor.”
Ton başına bin TL kâr bırakıyor
olmasına rağmen kullanılamıyor. Çalışmalarımız bu potansiyeli üretime çevirecek. Burada verilen teşviklerin de büyük önemi var. Bugün kanola için 40 kuruş destek veriliyor.”
Ton başına bin TL kâr bırakıyor
Lüleburgaz
Bölgesi’nde kanola tarımı ile uğraşan Ziraat Mühendisi Hüseyin Çetin, ilk
etapta 10 binlerle açıklanan ekim alanlarının bugün bölgede 305 bin dönüme
ulaştığını söyledi. Kanolanın kış bitkisi olması nedeniyle buğdaya da ikame bir
ürün olduğunu aktaran Çetin, Trakya dışında Marmara Bölgesi ile Çanakkale’de de
bu tarımın rahatlıkla yapılabileceğini söyledi. Burada en önemli noktanın
verimlilik olduğuna dikkati çeken Çetin, ekim yaptığı 7 bin dönümlük arazide
ortalama 200 kilogram iken dönüm başına 400 kilogram ürün aldığını belirtti.
Çetin, ton başına bin 500 TL getiren kanolanın, bin TL kâr bıraktığını da
sözlerine ekledi.
 
