 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan 
”Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği”, Resmi Gazete’de 
yayımlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan 
”Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği”, Resmi Gazete’de 
yayımlandı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında 
yer alan tebliğ, balın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, 
hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi 
aşamalarında taşıması gereken özellikleri belirliyor.
Bal arısı ”apis mellifera” 
tarafından üretilen ürünü kapsayacak tebliğe göre, bala gıda katkı maddeleri de 
dahil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamayacak.
Tebliğe göre, balın doğal 
bileşiminde bulunmayan organik veya inorganik maddelerden ari olması gerekecek. 
Fırıncılık balı dışında bal; bala ait olmayan yabancı tat ve kokuda, 
fermantasyonu başlamış, asitliği yapay olarak değiştirilmiş veya içerdiği doğal 
enzimleri parçalayacak ya da önemli düzeyde inaktive edecek şekilde 
ısıtılamayacak. Filtre edilmiş balla ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla 
yabancı organik veya inorganik maddelerin ayrılması sırasındaki kayıplar dışında 
baldan polen veya diğer bala özgü bileşenler 
uzaklaştırılamayacak.
Bal, Türk Gıda Kodeksi Şeker 
Tebliği’nde yer alan şekerleri içeremeyecek. Balın tadı ve aroması, balın 
kaynağına ve üretildiği bitkinin türüne bağlı olarak değişmekle birlikte, balın 
kendine özgü koku ve tada sahip olması gerekecek.
Balın rengi su beyazından koyu amber renge kadar 
değişebilecek.
Temel petekte balmumunun doğal 
yapısında bulunmayan, parafin, serezin, iç yağı, reçine, oksalik asit gibi 
organik maddeler ile ağartıcı maddeler gibi inorganik maddeler bulunamayacak. 
Ayrıca, bir gram petekte Amerikan Yavru Çürüklüğü etkeni Paenibacillus larvea 
spor ve vejetatif formu ile Nosemosis etkenleri Nosemaapis ve Nosema cerene 
sporları bulunamayacak.
Etiketinde orijin aldığı çiçek, 
bitki, bölge veya coğrafya belirtilen ballara filtre bal ilave 
edilemeyecek.
Petekli ballarda, peteğin en az 
yüzde 80’i sırlanmış olması gerekecek.
Etiketinde botanik orijini 
belirtilen ballarda, ürünün bu özelliklerinin polen analiziyle uyumlu olması 
gerekecek.
Tebliğ kapsamında çiçek balı için 
belirlenen kriterler, krem ve kristalize olarak adlandırılan ballar için de 
geçerli olacak.
Karakovan balı ve doğal petekli 
ballar, süzme bal olarak piyasaya arz edilemeyecek. Karakovan ve doğal petekli 
adıyla piyasaya arz edilecek ballarda petek parçalanmayacak, süzme bal ilave 
edilemeyecek.
-Etiketleme-
Etikette, ”1 yaşından küçük 
bebeklere bal yedirilmemelidir” ifadesi yer alacak.
Çerçeveli balda net miktara 
”çerçeve ağırlığı” dahil olmayacak. Çerçevelere arıcıların işletme numaraları 
yazılacak.
Etikette balın orijini; salgı veya 
çiçek balı olduğu, bal ifadesinin yanında aynı punto ile belirtilecek. Filtre 
edilmiş ballar ve fırıncılık balları hariç olmak üzere, balın botanik kaynağı 
belirli ise ve bal bu kaynağa ait duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikroskopik 
özellikleri belirgin şekilde taşıyorsa, ürün ismi ”ayçiçeği, ıhlamur” gibi 
orijin aldığı çiçek veya bitkinin adıyla desteklenebilecek.
Filtre edilmiş ve fırıncılık 
balları hariç olmak üzere, bal üretildiği bölgenin florasına ait özelikleri 
belirgin şekilde taşıyorsa, ürün ismi, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı 
olmamak kaydıyla, o bölgenin bölgesel, coğrafi veya topografik adıyla birlikte 
kullanılabilecek.
Fırıncılık ballarının etiketinde 
”sadece pişirme amaçlı” ifadesi ürün ismine yakın ve kolayca görülebilir şekilde 
yer alacak.
Hammadde ambalajı üstünde, Arıcılık 
Kayıt Sistemi’ne kayıtlı işletmeye ait hammaddenin kaynağını işaret edecek 
TÜRKVET Kayıt Sistemi’nden alınan işletme numarası 
bulunacak.
Balın botanik kaynağının, Latince 
ismi verilen tebliğ kapsamındaki botanik türlerden biri olması halinde ürün ismi 
orijini olan çiçek veya bitkinin adıyla desteklenebilecek.
Karakovan balları adlandırılırken 
ürün adıyla birlikte ”doğal petekli” ifadesi 
kullanılabilecek.
Süzme çiçek balının akışkan olmayan 
kıvamda, kontrollü koşullarda kristalize edilmesi halinde ”krem bal”, 
kendiliğinden kristalize olması halinde ise ”kristalize bal” adıyla piyasaya arz 
edilebilecek.
-Taşıma ve 
depolama-
Ballar, paketleme ve dolum 
noktasından tüketiciye ulaştırılana kadar tüm aşamalarda temiz ve kuru yerlerde 
kokulardan ari biçimde, doğrudan güneş ışığından korunacak ve 25 dereceyi 
aşmayacak şekilde muhafaza edilecek.
-AB mevzuatına 
uyum-
Avrupa Birliği’ne (AB) uyum 
çerçevesinde hazırlanan tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner 
Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddelerine göre 
yaptırımlar uygulanacak.
Gıda işletmecileri, tebliğ 
hükümlerine 1 Ocak 2013 tarihine kadar uymakla yükümlü 
olacak.
Öte 
yandan, 17 Aralık 2005 tarihli ve 26026 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk 
Gıda Kodeksi Bal Tebliği de yürürlükten kaldırıldı.
Kaynak:ekonomi.milliyet.com.tr
Topics: Güncel Haberler Hayvansal Üretim
About Unknown
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
 
Hiç yorum yok: