Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan
”Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği”, Resmi Gazete’de
yayımlandı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında
yer alan tebliğ, balın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi,
hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi
aşamalarında taşıması gereken özellikleri belirliyor.
Bal arısı ”apis mellifera”
tarafından üretilen ürünü kapsayacak tebliğe göre, bala gıda katkı maddeleri de
dahil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamayacak.
Tebliğe göre, balın doğal
bileşiminde bulunmayan organik veya inorganik maddelerden ari olması gerekecek.
Fırıncılık balı dışında bal; bala ait olmayan yabancı tat ve kokuda,
fermantasyonu başlamış, asitliği yapay olarak değiştirilmiş veya içerdiği doğal
enzimleri parçalayacak ya da önemli düzeyde inaktive edecek şekilde
ısıtılamayacak. Filtre edilmiş balla ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla
yabancı organik veya inorganik maddelerin ayrılması sırasındaki kayıplar dışında
baldan polen veya diğer bala özgü bileşenler
uzaklaştırılamayacak.
Bal, Türk Gıda Kodeksi Şeker
Tebliği’nde yer alan şekerleri içeremeyecek. Balın tadı ve aroması, balın
kaynağına ve üretildiği bitkinin türüne bağlı olarak değişmekle birlikte, balın
kendine özgü koku ve tada sahip olması gerekecek.
Balın rengi su beyazından koyu amber renge kadar
değişebilecek.
Temel petekte balmumunun doğal
yapısında bulunmayan, parafin, serezin, iç yağı, reçine, oksalik asit gibi
organik maddeler ile ağartıcı maddeler gibi inorganik maddeler bulunamayacak.
Ayrıca, bir gram petekte Amerikan Yavru Çürüklüğü etkeni Paenibacillus larvea
spor ve vejetatif formu ile Nosemosis etkenleri Nosemaapis ve Nosema cerene
sporları bulunamayacak.
Etiketinde orijin aldığı çiçek,
bitki, bölge veya coğrafya belirtilen ballara filtre bal ilave
edilemeyecek.
Petekli ballarda, peteğin en az
yüzde 80’i sırlanmış olması gerekecek.
Etiketinde botanik orijini
belirtilen ballarda, ürünün bu özelliklerinin polen analiziyle uyumlu olması
gerekecek.
Tebliğ kapsamında çiçek balı için
belirlenen kriterler, krem ve kristalize olarak adlandırılan ballar için de
geçerli olacak.
Karakovan balı ve doğal petekli
ballar, süzme bal olarak piyasaya arz edilemeyecek. Karakovan ve doğal petekli
adıyla piyasaya arz edilecek ballarda petek parçalanmayacak, süzme bal ilave
edilemeyecek.
-Etiketleme-
Etikette, ”1 yaşından küçük
bebeklere bal yedirilmemelidir” ifadesi yer alacak.
Çerçeveli balda net miktara
”çerçeve ağırlığı” dahil olmayacak. Çerçevelere arıcıların işletme numaraları
yazılacak.
Etikette balın orijini; salgı veya
çiçek balı olduğu, bal ifadesinin yanında aynı punto ile belirtilecek. Filtre
edilmiş ballar ve fırıncılık balları hariç olmak üzere, balın botanik kaynağı
belirli ise ve bal bu kaynağa ait duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikroskopik
özellikleri belirgin şekilde taşıyorsa, ürün ismi ”ayçiçeği, ıhlamur” gibi
orijin aldığı çiçek veya bitkinin adıyla desteklenebilecek.
Filtre edilmiş ve fırıncılık
balları hariç olmak üzere, bal üretildiği bölgenin florasına ait özelikleri
belirgin şekilde taşıyorsa, ürün ismi, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı
olmamak kaydıyla, o bölgenin bölgesel, coğrafi veya topografik adıyla birlikte
kullanılabilecek.
Fırıncılık ballarının etiketinde
”sadece pişirme amaçlı” ifadesi ürün ismine yakın ve kolayca görülebilir şekilde
yer alacak.
Hammadde ambalajı üstünde, Arıcılık
Kayıt Sistemi’ne kayıtlı işletmeye ait hammaddenin kaynağını işaret edecek
TÜRKVET Kayıt Sistemi’nden alınan işletme numarası
bulunacak.
Balın botanik kaynağının, Latince
ismi verilen tebliğ kapsamındaki botanik türlerden biri olması halinde ürün ismi
orijini olan çiçek veya bitkinin adıyla desteklenebilecek.
Karakovan balları adlandırılırken
ürün adıyla birlikte ”doğal petekli” ifadesi
kullanılabilecek.
Süzme çiçek balının akışkan olmayan
kıvamda, kontrollü koşullarda kristalize edilmesi halinde ”krem bal”,
kendiliğinden kristalize olması halinde ise ”kristalize bal” adıyla piyasaya arz
edilebilecek.
-Taşıma ve
depolama-
Ballar, paketleme ve dolum
noktasından tüketiciye ulaştırılana kadar tüm aşamalarda temiz ve kuru yerlerde
kokulardan ari biçimde, doğrudan güneş ışığından korunacak ve 25 dereceyi
aşmayacak şekilde muhafaza edilecek.
-AB mevzuatına
uyum-
Avrupa Birliği’ne (AB) uyum
çerçevesinde hazırlanan tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner
Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddelerine göre
yaptırımlar uygulanacak.
Gıda işletmecileri, tebliğ
hükümlerine 1 Ocak 2013 tarihine kadar uymakla yükümlü
olacak.
Öte
yandan, 17 Aralık 2005 tarihli ve 26026 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk
Gıda Kodeksi Bal Tebliği de yürürlükten kaldırıldı.
Kaynak:ekonomi.milliyet.com.tr
Topics: Güncel Haberler Hayvansal Üretim
About Unknown
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok: